Yeni Üyelik Haber bülteni üyeliği
|
Fakülteler
1944 yılındaki bir yasa ile Yüksek Mühendis Okulu inşaat, mimarlık, elektrik ve makina fakülteleri olmak üzere 4 fakülteye ayrıldı. Şu an ise İstanbul Teknik Üniversitesi içerisinde barındırdığı 12 fakülte ve 5 enstitü ile eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Denizcilik Fakültesi Denizcilik fakültesi Tuzla yerleşkesinde bulunmakta olup, gemi makinaları işletme mühendisliği ve deniz ulaştırma ve işletme mühendisliği bölümlerini içerisinde barındırmaktadır. Elektrik Elektronik Fakültesi Elektrik elektronik fakültesi Maslak yerleşkesinde yer alır. Başlangıcı 1934 yılına dayanmaktadır. İçinde bilgisayar mühendisliği, elektrik mühendisliği, elektronik mühendisliği, kontrol mühendisliği ve telekomünikasyon mühendisliği bölümleri yer alır. Fen Edebiyat Fakültesi Maslak yerleşkesindedir. İçinde fizik mühendisliği, kimya bölümü, matematik mühendisliği, mühendislik bilimleri bölümü, insan ve toplum bilimleri bölümü ve moleküler biyoloji ve genetik bölümü yer almaktadır. İnşaat Fakültesi Başlangıcı Osmanlı dönemine 1795 yılına kadar uzanmaktadır. Maslak yerleşkesinde yer alır. İçerisinde inşaat mühendisliği, çevre mühendisliği ve jeodezi ve fotogrametri mühendisliği bölümleri yer almaktadır. İşletme Fakültesi Maçka yerleşkesinde yer alan fakültede Endüstri Mühendisliği ve İşletme Mühendisliği bölümü olmak üzere iki bölüm vardır. Kimya ve Metalurji Fakültesi Fakülte Maslak yerleşkesindedir. İçinde kimya mühendisliği, gıda mühendisliği ve metalurji ve malzeme mühendisliği bölümleri vardır.
Maden Fakültesi Maslak yerleşkesinde yer alır. İçinde maden mühendisliği, jeoloji mühendisliği, petrol ve doğal gaz mühendisliği, jeofizik mühendisliği ve cevher hazırlama mühendisliği bölümleri vardır. Makina Fakültesi Makina fakültesinin başlangıcı 1934 yılına kadar uzanmaktadır. Fakültede makina mühendisliği ve imalat mühendisliği bölümleri olmak üzere iki bölüm yer alır. Mimarlık Fakültesi Başlangıcı 1847 yılına kadar uzanan fakülte Taşkışla yerleşkesindedir. İçerisinde peyzaj mimarlığı, iç mimarlık, endüstri ürünleri tasarımı, şehir ve bölge planlama ve mimarlık bölümleri bulunur. Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi Gümüşsuyu yerleşkesindedir. İçinde tekstil mühendisliği, tekstil moda ve tasarımı, tekstil geliştirme ve pazarlama bölümleri bulunmaktadır. Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Maslak yerleşkesinde yer alır. İçinde uçak mühendisliği, uzay mühendisliği, meteoroloji mühendisliği bölümleri vardır.
Enstitüler
İTÜ'nün temel yetkinliği fen ve mühendisliktir. Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü 1997 yılında İTÜ bünyesinde kurulmuştur. Amacı özellikle Avrasya ve çevresinde yer bilimlerine yönelik araştırma yapmaktır. Bilişim Enstitüsü Bilgi teknolojileri ve bilişm alanında araştırma yapmak, teknoloji üretmek için kurulmuştur. Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi bu enstitünün bünyesindedir. Binası Maslak yerleşkesindedir. Enerji Enstitüsü 2002 yılında kurulmuştur. İçinde Yenilenemez-Konvansiyonel Enerji, Yenilenebilir Enerji, Nükleer Araştırmalar ve Enerji Planlaması ve Yönetimi Anabilim Dalları yer almaktadır. Ayrıca Triga Mark-II nükleer reaktörü de bu enstitü ile aynı binada yer alır. Fen Bilimleri Enstitüsü 1 Ekim 1982 tarihinde kurulmuştur. Maslak yerleşkesinde yer alır. Sosyal Bilimler Enstitüsü Taşkışla yerleşkesinde yer alır. 1982 yılında kurulmuştur. Zaman içinde müzik ile ilgili birçok dal da enstitüye eklenmiştir.
Uluslararası Durum
İTÜ'nün eğitimi uluslararası alanda da kabul görmüştür. Türkiye'de eşdeğerlik almış mühendislik bölümü en çok İTÜ'dedir. 21 mühendislik bölümü ABET tarafından akredite edilmiştir. Ayrıca mimarlık fakültesi NAAB tarafından, denizcilik fakültesi ise IMO tarafından akredite edilmiştir. Ayrıca üniversite yapılan bazı uluslararası sıralamalarda Dünya'nın en iyi 500 üniversitesi arasına girmeyi ve başarmıştır. Türk üniversiteleri arasında ise en üst sırada yer almıştır.
|
|
Copyright © 2005 Uzerine.com
uzerine.com Ana Sayfa |
Gizlilik Sözleşmesi |
Üye Girişi